I can do it
Sofia Hedman

Sofia Hedman

Legitimerad psykolog, arbetshandledare och mental coach

Nyårslöfte eller inte?

Årets sista dag brukar framkalla ett visst behov av att blicka framåt och kanske formulera mål för det nya året. Kanske känner man förväntan och har lite ny energi att ta tag i det där man länge gått och funderat på.

Har du tänkt ge något nyårslöfte? Läste just ett intressant inlägg av stressforskare Niclas Almen som visade på att nyårslöften faktiskt verkar fungera. I en svensk studie gjord år 2020 av  M. Oscarsson m.fl kunde man påvisa att majoriteten av svenskarna faktiskt lyckades hålla sina nyårslöften hela året. Vill ni veta hemligheten?

  1. De som hade formulerat vad de vill uppnå i stället för vad de vill undvika eller minska på lyckades bättre. T.ex. ”Jag skall bli bättre på att stiga upp i tid på morgonen” i stället för ”Jag skall sluta stressa på morgonen”
  2. De som sökte stöd av viktiga personer i omgivningen hade betydligt högre chans att uppnå förändring

Så har du tänkt formulera något nyårslöfte i år, tänk då på att ta stöd av viktiga personer i din omgivning och satsa på att formulera vad det är du vill öka eller ha mer av i ditt liv. Och tänkt vad fint om de mål vi formulerar inte bara skulle gagna vår egen utveckling utan också kunde bli till glädje för andra. Gott nytt år!